2020 YILI RİZE İLİ ÇAY SEKTÖRÜNE İLİŞİKİN COVİD-19 İLE MÜCADELE KAPSAMINDA ALINACAK GENEL TEDBİRLER

2020 YILI RİZE İLİ ÇAY SEKTÖRÜNE İLİŞİKİN COVİD-19 İLE MÜCADELE KAPSAMINDA ALINACAK GENEL TEDBİRLER

Tarih : 22 Temmuz 2020 Çarşamba

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi Kararıyla Çay Sektörüne İlişkin Kararlar

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi kararıyla;

Covid-19 ile mücadele kapsamında ülke çapındaki genel prensip olan “sosyal hareketin azaltılması prensibi” çerçevesinde çay tarımı ile ilgili alınan kararlar için öncelikli olarak herkesin bulunduğu yerde kalması, aynı işin gelmeden bir vesile ile başkasına gördürülmesi ve bu hassas süreçte zorunlu olmadıkça mümkün mertebe Rize’ye gelinmemesi esastır. Ancak herhangi bir yerden mevzuata uygun şekilde seyahat belgesi alarak ilimize gelecek olanlar için;

A-İlimize Başka İllerden Çay Tarımı İçin Gelecek Olan Müstahsillere İlişkin Kararlar:

1-En geç 30 Nisan 2020 (30 Nisan dahil) tarihine kadar bulundukları illerden durumlarını belgelendirerek seyahat izin belgesi ile ilimize giriş yapmaları şarttır. Varış yerlerindeki köy ve mahalle muhtarları tarafından bu kişilerin isim listelerinin il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine bildirilmeleri gerekmektedir.
2-Bu süreçte 30 Nisan 2020 tarihine kadar ilimize gelen tüm vatandaşlarımız eğer misafir oldukları ev halkı varsa onlarla da beraber 14 gün mutlak izolasyon altına alınacaklardır.
3-İzolasyon sürecini geçirmeyen hiçbir vatandaş kesinlikle çay tarımı dahil sokağa çıkamayacaktır. İzolasyon süreci zarfında izole ailelerin temel gıda vb. ihtiyaçları ilgili muhtarlar/Vefa Sosyal Destek Grupları tarafından karşılanacaktır. Bu süreçte bu grupların iş yükü artacağından bu gruplar güçlendirilecektir.
4-İletişim bilgileri önceden alınmış olan aileler İl/İlçe Sağlık Müdürlükleri, Kaymakamlıklar vb. gibi görev tanımı yapılmış birimlerce düzenli aranacaklardır.
5-14 günlük izolasyon yasağını ihlal eden tüm vatandaşalar başta muhtarlarımızca olmak üzere duyarlı vatandaşlarımızca derhal 155, 156 nolu telefonlara bildirilecektir.
6-İzolasyon sürecinin sağlıklı yürütülmesi mahalle ve köylerimizde başlıca muhtarlarımızın sorumluluğunda olup bu anlamda görevini suistimal ettiği öğrenilen muhtarlar hakkında ilgili mevzuat çerçevesinde adli, idari ve cezai işlem başlatılacaktır.
7-30 Nisan 2020 tarihinde sonra çay tarımı için gelenler olursa bu kişilerle ilgili ve bu kişileri bildirmeyen ilgililer hakkında 3.180,00 TL idari para cezası verilecektir. Bu kişiler tespit edildikleri andan itibaren ayrıca 14 gün süresince izolasyona tabi tutulacaklardır.
8-Yarıcısı olanların herhangi bir tarih söz konusu olmaksızın ilimize girişleri yasaktır. İl dışından gelecek yarıcılık yapanların ise 30 Nisan 2020 Tarihine kadar ilimize giriş yapmaları esastır. 14 günlük izolasyona tabidirler. Yarıcısı olduğu halde gelen olur ve bu kişiyi görevi kapsamında olan kişiler bildirmezse her ikisine 3.180,00 TL. idari para cezası verilecektir. Bu durumda yarıcısı olduğu halde gelenler ayrıca 14 günlük mutlak izolasyon sürecine tabi tutulacaktır.