Çayeli belediyesi emir ve yasaklar yönetmeliği 01.05.2025 05:18
Çayeli belediyesi emir ve yasaklar yönetmeliği
ÇAYELİ BELEDİYE BAŞKANLIĞI
EMİR VE YASAKLAR YÖNETMELİĞİ
Birinci Bölüm
Amaç,Kapsam,Yasal Dayanak
Amaç
Madde 1-Bu yönetmeliğin amacı Çayeli Belediyesine kanunların verdiği yetki kapsamında belde halkınca yerine getirilmesi gereken emirler ile yapılması yasak olan fiillerin belirlenmesidir.
Kapsam
Madde 2-Bu yönetmelik Çayeli Belediyesi sınırları ve mücavir alanlarında ikamet eden ve faaliyet yürüten gerçek ve tüzel kişileri kapsar.
Yasal Dayanak
Madde 3-Bu yönetmelik 03.07.2005 tarihli 5393 sayılı Belediye Kanununun 15/b maddesi ile 15.05.1930 tarihli 1608 sayılı kanunun
İkinci Bölüm
Emir ve Yasaklar
Emir ve Yasaklar
Madde 4-Çayeli Belediyesi emir ve yasakları aşağıda gösterilmiştir.
I-)ÇEVRE SAĞLIĞI, ÇEVRE VE GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ İLE İLGİLİ EMİR VE YASAKLAR
1- Gerekli tedbirleri almadan mozaik taşlama, mermer kesme ve benzeri işler yapılırken işyerinden ve atölyelerden dışarıya toz çıkartmak ve çevreyi kirletmek yasaktır.
2- Şehir içerisindeki tüm yapılarda, yetkili kurumlarca belirlenen türde yakıt bulundurulması ve yakma işleminin ilgili birimlerin alacağı kararlar doğrultusunda yetkili kişiler tarafından yapılması esastır. Bacadan çıkan duman ile çevre kirliliğine neden olmak yasaktır.
3-Ticari amaçla ve konut olarak kullanılan binaların meydan, cadde ve sokak üzerindeki cephelerinin akşam saat 17.00’den önce yıkanması yasaktır.
4- Meydan,cadde, sokak ve kaldırımları tahrip etmek ve kirletmek yasaktır.
5- Her türlü ulaştırma sırasında; meydan, cadde ve sokakları kirletmek yasaktır. Kum, çakıl ve hafriyat taşınması sırasında araç sahipleri gereken her türlü önlemi alacak ve aracın üst kısmına branda çekeceklerdir. Kamyonlarla ticarethanelere mal taşıyanlar da bu hükme uymaya mecburdurlar. Ticarethane sahipleri işyerlerine, ağır tonajlı kamyonlarla mal getiremezler.
6- Binaların, ticarethanelerin ve umuma mahsus yerlerin balkonlarından çatı ve teraslardan, kapılarından ve buna benzer yerlerden halı, kilim, yatak takımı, örtü vb. eşya silkelemek ve süprüntü atmak yasaktır.
7- Mesken olarak kullanılan binaların balkonlarının dışına görüntüyü bozacak şekilde demir ve ip kullanılarak çamaşırlık yapmak ve çamaşır asmak yasaktır.
8- Meydan,Bulvar, cadde, sokak ve kaldırımlara izinsiz hiçbir şey konulamaz, hiç kimse tarafından işgal edilemez, ticarethaneler her türlü malları ile geçici de olsa bulvar, cadde ve sokakları, kaldırımları izinsiz işgal edemez. Bu yerler motorlu ve motorsuz taşıtlarla da izinsiz işgal edilemez.
9- Ticarethaneler ve meskenlerce; meydan,bulvar cadde ve sokağa bakan cephelerine şehrin manzarasını bozacak herhangi bir şey asılması yasaktır. Ticarethanelerin cephelerine sabit veya seyyar saçak yapmak yasaktır. Ancak güneşten ve yağmurdan muhafaza için ilgili kanunda belirlenen tip, uzunluk ve irtifada seyyar-açılıp-kapanır tente yapılabilir. İşyerleri ve yapıların sokak yüzlerine kurulan tente ve siperlerin ön ve yan kısımlarına açılan bezlerin yaya kaldırımından yüksekliği 2.20 m. olacaktır. Tente siperlerin eni ise, yaya kaldırımını geçmemek koşulu ile en fazla 1.5 m. olacaktır.
10- Ticarethane veya meskenlerin; Meydan, bulvar cadde ve sokağa bakan cephelerine şehrin manzarasını bozacak, rüzgar, darbe ve sarsıntılar vb. olaylardan dolayı düşebilecek veya yayaların ve araç trafiği güvenliğini tehlikeye düşürecek olan uydu anteni, klima cihazı, çiçek saksıları vb. ağır cisimlerin monte edilmesi ya da koyulması yasaktır.
11- Boş arsalara belediyeden müsaade almaksızın her ne suretle olursa olsun herhangi bir şey yapmak ve depolamak yasaktır. Bu yasağa rağmen konulan her türlü şeyin kaldırılması belediyece tebliğ edildikten sonra kaldırmayanların yapıları yıkılır, eşyaları zabıtaca kaldırılır ve masrafları % 20 fazlası ile sahibinden alınır. Ayrıca ceza uygulanır.
12- Şehir içinde belediyenin tayin ve tespit ettiği mahallerden başka yerde hayvan ahırı açmak yasaktır. Belediyenin tayin ve tespit ettiği merkez mahallerdeki hayvanları başıboş şekilde veya otlatmak amacıyla da olsa sokağa salmak yasaktır. Merkez mahallerde, evinde, bahçesinde ilgili mevzuata aykırı olarak büyük ve küçük baş hayvan besleyerek çevre sağlığını tehdit edici davranışta bulunmak ve komşusunu rahatsız etmek yasaktır.
13- Her ne suretle olursa olsun belediye sınırları içerisinde başı boş havyan ve köpek gezdirmek veya kendi haline terk etmek yasaktır.
14- Şehir içerisinde apartmanlarda ve umuma mahsus yerlerde her ne maksatla olursa olsun çevreyi rahatsız edici arı kovanı, köpek ve kümes hayvanları beslemek yasaktır.
15- Belediye hudutları içerisinde etrafı çevrili bahçesi olan müstakil evlerin bahçelerinde ancak aşağıdaki şartlara uyulması halinde 1 adet bekçi, süs veya av köpeği, en fazla 5 adet kümes hayvanı beslenebilir:
a)Kulübe ve kümes yapılırken belediyenin ilgili birimlerinden yazılı müsaade alınması,
b)Kulübe ve kümeslerin binaya bitişik şekilde yapılmaması, temiz tutulması ve haftada bir dezenfekte edilmesi,
c)Evlerde beslenen evcil hayvanların Veteriner Müdürlüğünden belgesinin olması, düzenli olarak muayenesinin yaptırılması ve belediyeye bildirilmesi zorunludur.
d)Evlerde beslenen güvercinler için her türlü önlem alınacak olup, çevreye rahatsızlık verecek biçimde güvercin beslemek yasaktır.
e)Canlı kümes hayvanlarının ayaklarından bağlı baş aşağıya sarkıtılarak taşınmaları ve şehir içinde sürü halinde götürülmeleri, kafeste götürülürken kafes içine sıkı sıkıya hava almayacak şekilde doldurulmaları yasaktır.
f)Kontrolsüz üremeyi önlemek amacıyla, toplu yaşanan yerlerde beslenen ve barındırılan kedi ve köpeklerin sahiplerince kısırlaştırılması esastır. Ayrıca, bu hayvanları yavrulatmak isteyenler, doğacak yavruları Belediyeye kayıt altına aldırarak bakmakla ya da dağıtmakla yükümlüdürler.
g)Hayvan sahipleri sahip oldukları hayvanlardan kaynaklanan çevre kirliliğini ve insanlara verilebilecek zarar ve rahatsızlıkları önleyici tedbirleri almakla yükümlü olup, zamanında ve yeterli seviyede tedbir alınmamasından kaynaklanan zararları tazmin etmek zorundadır
i)Hayvanlarda, her hangi bir bulaşıcı hastalık görülmesi halinde sahipleri tarafından muhtar, belediye veya ilgili resmi kuruluşa bildirilmesi zorunludur.
j)Et, süt, yumurta, bal, deri, yün, yapağı, tiftik, bağırsak, sakatat, tırnak, boynuz, kan, kemik, gübre gibi hayvan maddelerinden insan ve hayvanlara geçebilen hastalıklardan korunulması ve bulaşıcı hayvan hastalıklarıyla mücadele edilmesi zorunludur.
İhlalinde ceza uygulanır, ayrıca ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulur.
16- Belediye tarafından tespit edilen yerler dışında hayvan satışı yapmak, kurbanlık hayvan satmak yasaktır.
17- Sebze bahçelerinin lağım suyu veya atık su ile sulanması yasaktır.
18- Umumi Çeşme kanallarında halkı tiksindirecek her türlü pislik yıkamak, atıklarını bırakmak, pis koku yayan balık ve benzeri her türlü malzemeyi yıkayarak kanalları tıkamak yasaktır.
19- Gezinti yerlerine, açık alanlara, mahalle aralarında boş arsalar üzerine şehir manzarasını bozacak şekilde büfe, kulübe ve baraka yapmak, izinsiz çadır kurmak ve bu alanları kirletmek yasaktır. İzinsiz yapılan bu yapılar Belediyece yıktırılır ayrıca, ilgililere ceza uygulanır.
20- Çevreye ve dere yatağına; her çeşit çöp, pislik ve yatağı tıkayacak şekilde moloz dökmek yasaktır.
21- Dere yataklarına kanalizasyon akıtmak yasaktır.
22- Ahır ve besi ahırlarından çıkan hayvansal atıkları insan ve çevre sağlığını tehdit edecek şekilde açık alana atmak, şehir kanalizasyon şebekesine deşarj etmek yasaktır.
23- Cadde ve sokaklarda her ne süratle olursa olsun motorlu - motorsuz araçların yıkanması yasaktır.
24- Belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde bulunan sahipleri tarafından terk edilmiş, kullanılmayan kapı, cam ve çerçevesi dökülmüş, içerisinde gizlenerek suç işlemeye müsait, yıkılmaya yüz tutmuş, can güvenliği açısından tehlike, çevre açısından görüntü kirliliği oluşturan virane olmuş her türlü yapı ve binaların sahipleri tarafından onarılması, bu mümkün değilse yıktırılması mecburidir. Aksine hareket edenlere ceza uygulanır ve söz konusu rahatsızlık, masrafları % 20 fazlası ile bina sahiplerinden alınmak üzere Belediye tarafından giderilir.
25- Çöplerin belirli noktalardan toplanabilmesi için Belediye tarafından yerleri tespit edilerek konulan çöp bidonu ve çöp konteynırlarına zarar vermek, yerlerini değiştirmek yasaktır.
26- Caddeler üzerine paspas ve benzerlerinin konulması, temizlenmesi yasaktır.
27- Belediyece konulmuş olan sokak levhaları, kapı numara levhaları, trafik levhaları ve uyarı yazılarını sökmek ve tahrip etmek yasaktır.
28- Belediye damgası olmayan ve belediyece tayin edilmiş yerler dışına her türlü ilan asılması ve yapıştırılması yasaktır. Belediyece asılmasına izin verilen reklam bezleri ve benzerleri, asılacak yapının ön yüzüne yapışık durumda ve belirtilen süreleri aşmamak koşulu ile asılacaktır.
29- El duyuruları ile çevrenin kirletilmesi yasak olup, sorumluları cezalandırılır. Cadde, sokak ve alanlara atılan el duyurularının sahipleri tarafından toplanması zorunludur.
30- Belediye hudutları dahilinde motorlu ve motorsuz taşıtların üzerine, dükkanların önlerine Belediyeden izin almadan hoparlör koymak suretiyle ilan ve reklam yapılması yasaktır.
31- Her türlü ticarethane ve sanat sahibinin dükkanın önüne adam koyarak müşteri toplamak için çığırtkanlık yapması veya ticarethanelerin ve meskenlerin dışına hoparlör koyarak, araçlardan sesli anonsla satış yaparak gürültü çıkartmaları yasaktır.
32- Elektrik nakleden elektrik nakil tellerine çapraz olarak üzerinden radyo ve TV teli geçirmek, cadde ve sokağın bir tarafından diğer tarafına her çeşit kablo çekmek yasaktır.
33- Umumi park ve bahçelerde bulunan çiçekleri koparmak, ağaç ve çiçekleri tahrip etmek, buralarda bulunan ve parka ait olan malzemeleri kirletmek, yerinden oynatmak, çizmek yasaktır.
34- Belediyenin izni olmadan; şehir içerisinde, imar planlarında yol, park ve kamu arazileri olarak gözüken alanlar ile, çevresindeki binalara, yollara, alt yapıya zarar verecek şekilde gelişigüzel ağaç dikmek yasaktır.
35- Belde sınırları içerisinde sivri sineklerin üremesine sebebiyet verecek her türlü su birikintisi ve pisliğin teşekkülüne sebebiyet vermek, ticari amaçlı gübrelikler oluşturmak yasaktır. Aksine hareket edenlere ceza uygulanır.
36- Bayrak Nizamnamesine aykırı olarak kirli, kırışık, yırtık bayrak asmak yasaktır.
37- Belediyeler, beldelerinin düzenli ve uyumlu bir görünüme kavuşmalarını sağlamak amacıyla bina cephesi renk ve kaplama malzemelerinin belirlenmesine yetkilidir. Bu kapsamda; sıvasız ve boyasız binaların bakım ve onarımlarından, sahipleri mükellef olup, görüntü kirliliğine sebebiyet vermeleri yasaktır. Belediyenin gerekli gördüğü durumlarda yapıların ön yüzlerinin belirlenen tek tip boya ile boyanması zorunludur
Ancak yapılan uyarılara rağmen yapıların ön yüzünün Belediyece öngörülen biçimde boyanmaması durumunda, masraflar % 20 fazlasıyla yapı sahiplerinden alınmak üzere Belediyece yaptırılır.
II-)İŞYERLERİ İLE İLGİLİ EMİR VE YASAKLAR.
1- Her türlü sanat müesseseleri, umuma açık istirahat ve eğlence yerleri ile ticari faaliyet gösteren tüm işyerlerinin mevzuata uygun olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı almadan çalıştırılması yasaktır. İşyeri açma çalışma ruhsatı hangi işyeri için alınmış ise o işyeri için geçerlidir. İşyeri açma ve çalışma ruhsatında gösterilen faaliyet konusu dışında faaliyet göstermek yasaktır.
2- Bir işyerinde işyeri mevzuatına uygun olmak şartıyla birden fazla iş yapılabilir. Ancak, her iş türü için, o iş yerinde aranacak genel şartlara uyulması ve iş yeri açma ruhsatında gösterilmesi zorunludur.
3- İçkili yer statüsünde bulunmayan iş yerinde her türlü alkollü içki içilmesine izin vermek ve kadehle içki satmak yasaktır.
4- İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatının işyerinde görülecek bir yere asılması mecburidir.
5- Sağlık kontrolüne tabi işyerlerinde çalışanlar, sağlık yoklaması döneminde yoklama yaptırmak zorundadır.
6- Ticarethane sahiplerince, işyerlerinin ön cephesine paralel olarak ticaret unvanı, ad ve soyadı, kapı numarasını gösterir ışıklı veya ışıksız tabelaların her ne mazeret olursa olsun cadde ve sokağı işgal edici mahiyette asılması yasaktır. Ayrıca her türlü sanat erbabı ve ticarethaneler önlerine görünümü ve trafiği engelleyici şekilde dikey olarak levha asamaz.
7- Otel, hamam ve sauna gibi işletmelerde oda ve bölmelere, lokanta vb. yerlerde masalara tarife konulması zorunludur. Yiyip içilecek ve eğlenilecek işletmelerde satılan meyve, balık, tavuk gibi maddelerin porsiyon, gramaj ve fiyatları masa üzerinde yazılı olarak gösterilecektir.
8- İşletmenin unvanı, sınıfı, adresi ile sahibinin adı ve soyadı yazılı sayfaları, cilt ve sayfa numaralarını içeren sütunlarda yenilen içilen maddelerin cinsi, miktarı ve birim fiyatları ile toplamını gösterir biçimde düzenlenmiş, o günkü tarih atılmış ve sorumlu müdür veya servis garsonu tarafından imzalanmış en az iki örnekli hesap pusulaları kullanılması ve bir örneğinin istenilsin veya istenilmesin alıcıya verilmesi zorunludur.
9- Hesap pusulası kullanan bütün işletmelerde pusulalar servis süresince masada bulundurulacak, masaya getirilen her madde, getiriliş sırasına göre birim fiyatı ile birlikte alıcının gözü önünde hemen yazılacaktır. Hesap pusulasının bir örneği alıcı istemeden kendisine verilecektir.
10- Halka rahatsızlık vereci ve tehlike yaratıcı patlayıcı madde satılması yasaktır. Satılan veya satışa sunulan bu gibi malların zoralımı yapılır ve yok edilir.
11- Her işyerinde yangına karşı önlem almak için yeteri kadar kullanıma hazır yangın söndürme aygıtı bulundurulacaktır.
12- Belde sınırları içerisinde etkinlik gösteren tüm işyeri sahipleri müşterilerine iyi davranışlarda bulunmak zorundadırlar.
13- Satış belgesi bulunmayan yerlerde tütün ve alkol ürünleri satmak yasaktır.
14- Sıhhi müesseseler ve insan sağlığı ile ilgili gayri sıhhi müesseselere ait imalathane ve satış bürolarında her ne cins olursa olsun hayvan beslenmesi yasaktır.
II-A)Yiyecek - İçecek üretilen ve satılan yerler ile ilgili emir ve yasaklar.
1- Gerekli sağlık şartlarını taşımayan yerlerde, içinde kirli işlerle çalışılan veya gıda maddelerini kirletecek veya bozabilecek mahsurları bulunduğu sabit olan müesseseler içinde gıda maddeleri yapılmasına ve satılmasına mahsus yerlerin açılması yasaktır.
2- Çalışılan yerin her tarafında üretici ve satıcıların üstlerinde, başlarında, ellerinde yapılan ve satılan şeylerde, üretime mahsus kaplarda, her türlü alet ve vasıtalarda hasılı her yerde ve her şeyde temizlik ve alışverişin her kısmında doğruluk şarttır. Bu şarta aykırı düşen hareketler yasaktır.
3- Gıda maddeleri imalathaneleri kagir ve rutubetsiz binalarda ve yapılan işin bütün teferruatına yetişecek genişlikte yerlerde tesis edilecek, dışarıdan sinek gelmesine mani olacak surette ince tel ile örtülmüş pencereleri vasıtasıyla bol gün ışığı ile aydınlatılmış olacak, aspiratörlü veya menfezleri tarzında havalandırma tertibatı bulunacaktır. Bu müesseselerde gıda maddelerinin;
a)Temizlenmesine veyahut yıkanmasına mahsus yerler,
b)İmal ve ihzar mahalleri,
d)İptidai maddeler deposu,
e)Ambalaj yerleri,
f)Yapılmış maddeler depo yerleri, birbirinden ayrılmış olacak ve bütün bu kısımlar zeminler ile aşağıya 1,5 metre yüksekliğe kadar duvarları her vakit yıkanacak temizlenecek surette mermer, fayans, mozaik vb. ile muntazam döşenmiş olacak, duvarları mütebaki kısımları sıvalı ve badanalanmış veyahut boyanmış olacaktır.
g)Tavan donanımları, damlama veya buharlaşmadan dolayı gıda ve hammaddelerin direk yada dolaylı olarak kirlenmesine neden olmayacak şekilde ve kolay temizlenebilir nitelikte olacaktır.
4- Ekmek, tereyağı, yoğurt, helva, pasta, şeker, simit vb. yıkanmadan, pişmeden ve kabukları soyulmadan yenen gıda maddelerinin açıkta bulundurulması ve satılması yasaktır.
a)Son kullanma tarihleri geçmiş ürünlerin satışı yasaktır
b) Köfte, döner, kokoreç vb. gıda maddelerinin açıkta ve seyyar olarak sergilenmesi ve satışı yasaktır.
5- Gözle görülüp, burunla duyumsanır derecede çürümüş, kokmuş veya kurtlanmış, bozulmuş gıda maddelerinin satışı yasaktır.
6- Yıkanarak temizlenmesi zaruri bulunan gıda maddelerinin imal ve ihzar yerlerinin, ayıklama, temizleme ve bulaşık yıkama yerlerinin lavaboların içinde temizlik ve sair maksatla kullanılan veyahut muhtelif sebeplerle kirli sular hasıl olan imalathane depo ve satış yerlerinin zeminlerinin uygun yerlerinden doğrudan doğruya kanalizasyona bağlanması mecburidir.
7- Gıda maddelerinin ayıklama, temizlenme, hazırlanmaları için kullanılacak masaların üzerleri, her türlü gıda maddeleri imalathanelerinde ve satış yerlerinde ve içinde yenilen, içilen yerlerdeki kirli kapların yıkandığı bulaşık tenekeleri ve oluklu süzdürme yerleri mermer veya fayans olacaktır.
8- Her türlü gıda maddelerinin imal ve ihzar edildiği yerlerin ve satıldığı dükkanların sokak cepheleri müşterilerin içeri girip çıkmasına mahsus bir kapıyı havi sabit camekanla örtülecektir.
9- Gıda maddelerinin imal ve ihzar edildikleri yerlerde çalışan işçilerin temizliği için her 10 işçiye bir lavabo ile içinde 5’den fazla işçi çalışan imalathanelerde 20 işçi için bir WC yapılacaktır. İşçileri adetçe daha az olduğu halde gece gündüz sürekli çalışılan yerlerde WC yapılması mecburdur. İhlalinde işyeri wc yapılıncaya kadar kapatılır ve ayrıca ceza uygulanır.
10- Gıda maddeleri, imal, ihzar, istihsal ambalaj ve muhafaza edilen yerlerde çalışan işçilerin, daima temiz tutulan bir iş elbisesi ve gerekse iş gömleği giymeleri mecburidir. Bu müesseselerde imalathane kısmında ayrılmış olarak işçilerin soyunup giyinmeleri için hususi bir yer bulunacaktır.
11- İçinde yenilecek, içilecek maddeler yapılan veya satılan yerlerde gerek gıda maddelerinin hazırlanması ve gerekse müessesenin, burada çalışan işçileri, satıcıları ve müşterilerinin hizmetine sunulması için temiz şehir suyu kullanılacaktır. Bu müesseselerde hangi maksatla olursa olsun kuyu veya sarnıç suları kullanılması yasaktır.
12- Gıda maddelerinin imal ve saklanması esnasında oluşacak duman, gaz, toz gibi her türlü kirlilik, etrafa yayılmadan, icap eden bütün araç, gereç ve vasıtalardan istifade edilerek önlenecek ve gerek içerde çalışanlara ve gerekse çevredekilere hiçbir zarar vermeyecek tarzda izale edilecektir.
13- Gıda maddeleri imalathanelerinde veya satış yerlerinde ve içinde yenilen, içilen, istirahat edilen yerlerde oluşan çöpler, her türlü kuru artıklar öteye beriye atılmadan ağızları kapalı kaplarda toplanacaktır. Bu vb. yerleri kuru olarak süpürmek, toz çıkarmak yasaktır.
14- Gıda maddeleri imal edilen ve satılan yerlerde; yapılan teftişlerin neticesini ve noksanlıklarını yazmaya mahsus belediyece numunesi verilmiş şekilde bir teftiş defteri bulunması mecburidir.
15- Gıda maddeleri imal ve ihzar edilen ve satılan yerlerde, depolarda sinek, hamamböceği vs gibi haşaratlarla, fare, örümcek bulunması ve buralarda her türlü hayvan beslenmesi yasaktır.
16- Gıda maddelerinin imal ve muhafaza edildiği yerlerde, yatıp kalkmak yasaktır. İçinde ikamet edilen yerlerde (üretim izin belgesi olmayan yerlerde veya evlerde üretilen pasta, börek, çörek, tatlı, pilav, gözleme, limonata, buz, elma şekeri, pamuklu şeker vb) her türlü gıda maddesi hazırlanması, satılması, saklanması yasaktır. İçinde işçilerin ikameti zaruri bulunan imalathanelerdeki yatıp kalkma yerleri doğrudan doğruya imalathane içinde girilip çıkılmayacak tarzda ayrı bulunacaktır. Burada işçilere yeteri adette demir karyola ve yatak aksamını havi yatıp kalkma yerleri, elbise dolabı, ecza dolabı, WC, lavabo, duş yerleri bulunacak ve hepsi tam bir temizlik içinde tutulacaktır.
17- Pişirilmeden veya yıkanmadan, kabukları soyulmadan, olduğu gibi yenilen her türlü gıda maddelerinin imalathane ve dükkan içinde dahi olsa açıkta teşhir veya satışı yasaktır. Gıda maddeleri dışardan toz ve sinek girmeyecek surette kapalı kaplarda bulundurulacak, el değmeden hususi kaplar veya vasıtalarla alınıp müşteriye verilecektir.
18- Gıda maddelerinin gerek sabit ve gerek seyyar olarak satışı esnasında su, şerbet, ayran vb. gibi bütün sulu gıda maddeleri her tarafı kapalı ve içindeki gıda maddelerinin vasıflarını bozmayacak mahiyetteki kaplarda bulundurulacak ve bu kaplardan ancak muslukları vasıtasıyla alınacaktır. Bu kapların içinde kepçeler, maşrapalar daldırmak suretiyle bu maddeleri alıp geri boşaltmak, su ve sulu gıda maddelerinin bulunduğu kapları açık bırakmak veya bu maddeleri bardaklara doldurarak müşteriye vermek üzere açıkta bekletmek yasaktır.
19- Belediye hudutları ve mücavir alanlar içerisinde insan sağlığı ile ilgili gıda maddeleri üreten ve satışını yapan gayri sıhhi ve sıhhi müesseselerde çalışan işçiler ve işyerlerinde devamlı bulunan şahıslar, sağlık cüzdanı almaya ve belirli süreler içersinde vize yaptırmaya mecburdur.
20- Satılan bütün gıda maddelerinin etrafa sızıntı vermeyecek ve hariçte görülmeyecek tarzda ambalaj yapılarak müşteriye verilmesi mecburidir.
21- Her türlü gıda maddeleri yapanlar, perakende ve toptan satanlar yaptıkları ve sattıkları maddelerin temizliğinden, güvenliğinden ve gıda maddesi üzerine konmuş etiketin gösterdiği vasıfların doğruluğundan sorumludurlar. Kirli, bozuk ve etiketteki ifadesine uymayan gıda maddelerini satmak yasaktır.
II-B)Tahıl,Yemeklik,Yem,Kuru sebze, Kuruyemiş,Kahve, Kakao, Çay,Patates , Soğan, Yumurta,Her çeşit yiyecek maddeleri vb. gıda ile ilgili depolara ait emir ve yasaklar.
Gıda maddeleri depoları 2 gruba ayrılır.
-Etrafında su ve gaz halinde hiçbir teması olmayacak şekilde ve tamamıyla kapalı madeni ambalajlarda saklanan sade yağ, zeytinyağı ve beyaz peynir gibi gıda maddeleri.
-Hiçbir kokusu ve sızıntısı bulunmayan çuvallar ve tahta ambalajlar içerisinde muhafaza olunan hububat, kuru sebze ve meyveler gibi maddeler.
1-Bu yerler yiyecek maddelerini dış etkilerden koruyacak ve kirlenmesine engel teşkil edecek nitelikte olacaktır.
2-Doğal veya yapay havalandırma düzeni olacaktır.
3-Depolara ilk gelen ürün önce, son gelen üründe en son çıkarılmalı, istenildiği zaman istenilen ürün grubu çıkarılabilecek şekilde yerleştirme ve istif yapılmalıdır. İstifler arasında en az 1 metre geçit bırakılması zorunludur.
4-Çuval içinde bulanan maddeler, ızgaralar üzerine konulacaktır. Zemin üzerine zeminden 10-15 cm yukarıda olacak şekilde kalın ve kuru tahtadan yapılmış ızgara yerleştirilmeli, şeker torbaları veya kutuları bu tahtanın üzerine istiflenmelidir.
5-Kapı, pencere ve diğer kısımlardan her tür böcek ve zararlı hayvanların girmesini önleyecek uygun donanım (pencerelerde genişliği 2mm’i geçmeyen tel kafes) bulunacaktır.
6-Kapı ve pencereleri, ateşe dayanıklı malzemeden yapılmış olacaktır.
7-Kuruyemiş depolarında tahtadan yapılmış yazıhane veya asma kat bulunması yasaktır.
8-Bu yerlerde çalışanlar iş gömleği giyeceklerdir
9-Gıda maddeleri depolarının içinde bu maddeler haricinde başka bir madde depo etmek, burada işçi çalıştırmak yasaktır.
10-Depolar; giyinme yerleri, lavabolar, tuvaletler, banyolar, idari bölümler ve dinlenme yerlerinden ayrı olmalıdır.
11-Taşıma araçları ve depolarda havalandırma, sıcaklık ve rutubet ürün özelliklerine uygun olacak, depolarda sıcaklık ve nem ölçer cihazlar bulunacaktır.
12-Zemin pürüzsüz, duvar düzgün, kolay temizlenebilir nitelikte ve ürünleri etkilemeyecek özellikte olacaktır.
13-Depolarda, taşıma araç gereçlerinde kullanılan alet, ekipman ve malzemeler temiz, sağlam, yıkanabilir, hijyenik ve amacına uygun olacaktır.
14-Çöpler depo dışında tutulacak, atılacaklar da depodan uzaklaştırılacaktır.
15-Depolama ve taşıma sırasında çevreye zarar verilmeyecektir.
16-Gıda maddeleri birbirinin özelliğini bozmayacak şekilde taşınacak ve depolanacaktır.
17-Gıda maddeleri toksin maddeler ile birlikte taşınmayacak ve depolanmayacaktır.
18-Gıda maddeleri ve temizlik maddeleri ayrı bölmelerde taşınacak ve depolanacaktır.
19-Gıda maddelerinin taşınması ve depolanması ile ilgili gerekli iş güvenliği önlemleri alınmış olacaktır.
20-Depoda sigara içmek, ateş bulundurmak yasaktır.
21-Şeker depolarında asetilen ve elektrik kaynağı yapılması, madensel bölümlerin kıvılcım yapabilecek derecede birbirine vurması ve sürtünmesi yasaktır. Asetilen, petrol, mum ve diğer ışık vericiler ile depolara girilmesi yasaktır.
22-Depolarda çalışan işçilere ve işyerlerinde devamlı bulunan şahıslara sağlık cüzdanı alınması ve belirli süreler içerisinde vize yaptırılması mecburidir.
II-C)Soğuk hava depoları ile ilgili emir ve yasaklar.
Soğuk hava depoları aşağıdaki kurallara uymak zorundadır.
1-İşin gerektirdiği oda bölmeleri ve her odanın düzeni teknolojik koşullara uygunluk sağlayacaktır.
2-Yapı dışına çıkan kapılarda içe ve dışa açılan ikinci bir kapı olacak, bu kapılarla yapı dışına açılan pencereler delikleri 2 milimetreyi geçmeyen tel ile örtülü olacaktır.
3-Her odanın içinde bir ucu makine dairesindeki ışıklı sayıcıya bağlı birer zil düzeneği ile birer termograf ve ikişer ispirtolu ısı ölçer bulunacaktır.
4-Soğuk havanın, besin maddelerinin her tarafına aynı biçimde etki etme akımını sağlamak için bu maddelere tabana dokunmayan ızgara ve raflar üzerine aralıklı biçimde yığarak ve her parça arasına çıtalar konulacak veya çengellere asılacaktır. Her yığının arasına serbestçe geçilecek genişlikte boşluklar bırakılmış olacaktır. Türlerine göre ısı ve yaşlık dereceleri bir olmayan veya birinin kokusu diğerine sinen değişik besin maddeleri bir odada bulundurulmayacaktır.
5-Bu depolarda her çeşit konservelerle, taze balık, kümes hayvanları, tavşan ve av hayvanları (kuşlar), sebze ve meyve, yumurta, her çeşit yemeklik yağlar, süt ve sütten yapılmış besin maddeleri saklanır.
6-İşçilere ait soyunma, giyinme, yemek yeme, temizlenme yerleri ve WC’lerin, gıda maddelerinin depo edildiği yerlerle doğrudan doğruya bağlantısı olmayacaktır.
7-İşçilerin soğuk hava depolarında çalışabilmeye yapılarının elverişli olduğunu gösterir Sağlık Raporları bulunacaktır. Sağlık Raporu bulunmayanlar bu depolarda çalıştırılmayacaktır.
8-Ürün özelliğine göre; derin dondurulmuş ürünlerde -18 °C den daha düşük sıcaklıkta olmalı ve ayarlandığı sabit dereceden ± 0,5 °C dan fazla sapmaya izin vermeyecek şekilde olmalıdır.
9-Soğuk hava depolarında jeneratör bulunacaktır
10-Sebze ve Meyve KONSERVE Depoları için ayrıca, nitelikleri yazılı etiketi olmayan konserveleri bulundurmak ve satmak yasaktır.
II-Ç)Tuz Fabrikaları ile ilgili emir ve yasaklar.
Ham tuz üretme, işleme, depolama yerleri, tuz fabrikaları aşağıdaki kurallarla bağlıdır.
1-Bağımsız ve kagir yapılarda olacak, hammaddeler deposu, öğütme yeri, ambalajlama, üretilmiş madde deposu, işçiler için soyunma oda ve dolapları bölümlerini kapsayacak, bu yerler birbirinden kagir bölmelerle ayrılmış olacaktır.
2-Yapım sırasında demir ve sac kürek kullanılmayacaktır.
3-Değirmenin bulunduğu yerde öğütülmüş tuzlar, tahta veya plastikten yapılmış sandık veya kutulara akıtılacaktır.
4-Bu yerlerde çalışan işçiler iş gömleği ile başlık giyeceklerdir. Sağlık Raporu bulunmayanlar bu depolarda çalıştırılmayacaktır.
II-D)Et mamulleri imal yerleri ile ilgili emir ve yasaklar.
1-İmalathaneler müstakil ve kagir olacak, Belediye Mezbahası ve ruhsatlı kombinalarda kesilmiş etler kullanılacaktır.
2-İmalathane şu kısımlardan oluşacaktır:
a) Etlerin parçalandığı, kemiklerin ayrıldığı veya kırıldığı yer.
b) İmalat yeri.
c) Baharat, bağırsak v.b. maddelerin depo edildiği yer.
d) Kurutma yeri.
e) Paketleme ve etiketleme yeri.
f) Mamul madde saklama (depo) yeri.
Bunlardan et, sakatat ve bağırsak muhafaza yerleri -1 dereceyi, Mamul depolama yerleri ise +1 dereceyi geçmeyecektir.
3-Bu yerler birbirinden muntazam kapılarla ayrılmış ve duvar yerden 2 metre yüksekliğe kadar her tarafı fayans vb kolay temizlenebilir maddeden yapılmış olacak, üst tarafı dökülmeyecek şekilde temiz ve kapalı olacaktır. İmal yerlerinin zemini karo vb. olacaktır.
4-İmal yerlerinin bol gündüz ışığıyla aydınlatılması için kafi derecede pencereleri olacak, pencereler tel kafesle örtülü, tahta kısımlar yağlı boya ile boyanmış olacaktır.
5-Baharatların muhafazası için ayrı ayrı gözlü olmak üzere kapalı kutular bulunacaktır. Baharatlar, kuru, rutubetsiz yerde depo edilecek ve kutuların üzerlerine baharatın ismini belirten bir etiket olacaktır.
6-İmalathane ve depolar, her türlü kemirici ve haşerelerin girmesine mani olacak şekilde yapılacak, dezenfeksiyonlarda kullanılan ilacın tesiri izale edilinceye kadar imalat durdurulacaktır.
7-Küf üretmesine ve su buharının damlalar halinde tavanda birikmesine mani olmak için doğal veya suni şekilde havalandırma olacaktır.
8-İmalathanede şehir şebekesine bağlı su bulunması ve gerektiğinde 24 saatlik ihtiyaca cevap verecek su deposu yaptırılması zorunludur. Zeminin muhtelif yerlerinde şehir kanalizasyonuna bağlı menfezler bulunacaktır.
9-İşçi sayısına göre, işçilerin soyunma ve giyinme yeri ile sıhhi wc, duş ve el yıkama yerleri mevcut olacak ve bunlar daima temiz tutulacaktır. Duş yeri ile WC imalathanelerin dışında bulunacak ve fayansla kaplanacaktır. Buralarda gerekli temizlik maddeleri bulunacaktır.
10-İşçilere lastik bot veya temiz işçi gömleği ile pantolon, başlık giydirilecek, her işçinin sağlık karnesi bulunacak, 3 ayda bir sağlık muayenesi yaptırılacaktır. Bu işleme işverenler de tabi tutulacaktır. İşçilerin elleri, tırnakları, yüzü, saçları her gün temizlik kontrolüne tabi tutulacak, eli yaralılar imalatta çalıştırılmayacaktır.
11-Etlerin nakliyesi lastik tekerlekli taşıma arabalarıyla veya sepet ve tepsilerle yaptırılacaktır. Bu malzemeler paslanmaz maden olacak, daima temiz ve bakımlı tutulacak, sepet ve tepsiler birbiri üzerine konduğu zaman bir kabın dip kısmı diğer kabın içinde bulunan hammadde veya mamulleri kirletmeyecek şekilde olacaktır.
12-Et mamulleri imalatında veya ambalajında kullanılan malzemeler sıcak su ile bulaşık yıkamaya mahsus deterjanlardan biri ile yıkanacaktır. Kıyma makineleri ile imalatta kullanılan kaplar, diğer alet ve teçhizat işçiler tarafından imalathanelerin dışına çıkarılmayacaktır.
a)Temizlik için lüzumlu buhar, su hortumu, fırça ve temizleme maddesi daima el altında bulundurulacaktır.
b)Etleri parçalama masaları veya kütükleri sert tahtadan imal edilecek ve yekpare olacaktır.
c)Etleri doğramak için kullanılan aletler paslanmaz ve kolay temizlenen cinsten olacaktır.
d)Makinenin yedek parçaları ve mamule bulaştırılabilecek diğer parçalar imalat sahasından uzakta tutulacaktır.
e)Mamulün hazırlanmasına ve imalinde, malzemenin yıkanmasında kullanılan su, içilebilir nitelikte olacaktır.
13-İş yerlerinde yatmak ve sigara içmek yasaktır.
14-Etlerin rastgele yerde bırakılması yasaktır. Parçalanmamış etler çengellerle asılı olarak, parçalanmış etler banko üzerinde bulundurulacaktır.
15-İmalathanede; artık maddelerle çöpleri almak için yeteri kadar paslanmaz ve kapaklı konteynır bulundurulacaktır. Çöplerin sağa sola, kapı önlerine atılması yasaktır.
II-E)Kasaplar ile ilgili emir ve yasaklar.
1-Belediye mezbahası ve Kombinaları haricindeki yerlerde her türlü kasaplık hayvan kesimi yasaktır. Mezbahada kesilen hayvan etlerinin nakli için soğuk hava depolu özel kamyonlar veya arabalar kullanılacaktır. Bu vasıtalarda etler birbirine sıkıştırılmadan, üst üste konmadan çengellere asılı olarak nakledilecektir.
2-Kasap dükkanları kagir binalarda olacak, yeteri derecede aydınlık olacak mesken ve diğer işyerleri ile doğrudan alakası bulunmayacaktır.
3-Şehir şebekesine bağlı su tesisatı bulunacaktır.
4-Zemin ve zeminden 2 metre yüksekliğe kadar olan duvarlar karo, fayans kaplı, diğer kısımlar badanalı olacaktır.
5-İş yerinin ön cephesi sabit bir camekanla kaplı olacaktır.
6-Hava temizleme tertibatı olacaktır.
7-Kasap dükkanlarında kıyma makinesi bulundurulması mecburidir. Ağaç kütükleri ve kıyma makineleri temiz olacaktır.
8-Ağzı kapalı madeni veya plastik çöp kutuları olacaktır. Kokuşmuş atık ve kemik parçaları vb. atıkların açık olarak umumi çöp kutularına atılmaları veya gelişi güzel bırakılmaları yasaktır.
9-Tezgahların ön kısmı müşterilerin arkayı görebileceği şekilde cam olacaktır.
10-Etlerin saklanması için, kapasiteye göre soğutma tertibatlı dolaplar, tezgahlar veya soğuk hava deposu bulunacaktır.
11-Bir musluk ve lavabo ile zeminin uygun bir yerinde lağıma bağlı ızgara bir sifon olacaktır.
12-Tezgahlar mermer gibi su geçirmez ve yıkanarak temizlenebilir bir madde ile döşenmiş olacak, ağaç kütükleri, kıyma makineleri, iş haricinde bir çinko kapla daima örtülü bulunacaktır.
13-Etler soğuk hava depoları içinde bütün olarak veya büyük parçalar halinde, bir birinden aralıklı asılı bulundurulacaktır.
14-Etlerin üzerine madeni levhalar veya süs bakımından renkli kağıtlar yapıştırılması yasaktır.
15-Bütün veya parça halinde bulunan etlerin üzerlerine koyun, keçi, sığır, manda, dana gibi etin cinsi, niteliği ve fiyatını bildirir etiketler konacaktır.
16-Büyük parça etlerin dükkanlardan herhangi bir yere gönderilmesi için üzeri örtülü temiz kaplar kullanılacaktır.
17-Kıyma müşterinin gözü önünde yapılacaktır.
18-Dükkan her gün yıkanacak tezgah ve kütükler, kıyma makineleri sıcak sularla fırçalayarak temizlenecektir. Çalışanlar uzun ve temiz bir gömlek ve eldiven giyecekler, dükkanın her tarafı tam bir temizlik içinde bulunacaktır. Kullanılan kesici aletler paslanmaz cinsinden olacak, sapları madeni olup adi tahtadan olmayacaktır.
19-Başka yerde kesilip temizlenmiş olmak ve ayrı bir dolap içinde bulundurmak şartı ile kasap dükkanlarında kümes hayvanları da satılabilir.
20-Kasap dükkanlarında Hazır kıyma bulundurmak yasaktır.
21-Kasap dükkanlarında mezbaha damgası bulunmayan etlerin satışı yasaktır.
22-Kokuşmuş ve hastalıklı etlerin bulundurulması ve satılması yasaktır. Bu tür etler yok edilir.
23-Kasap dükkanlarında sucuk ve pastırma yapılamaz.
24-Diğer il ve ilçelerin mezbahalarında kesilip damgalandıktan sonra ilimiz Veteriner Müdürlüğünde yeniden muayene ve damgalanmadan satışa sunulan et ve et organları kaçak kabul edilir.
-Yukarıdaki maddelerden herhangi birine uymayanlara Ceza uygulanır.
-20, 21, 22, 23 ve 24. maddelerin İhlalinde zoralımları yapılarak, her biri için ceza uygulanır.
II-F)Sucuk imal yerleri ile ilgili emir ve yasaklar.
Sucuk imalathanelerinde bulunması gerekli malzeme ve imalat esasları;
1-Elektrik ile çalışan kıyma makinesi,
2-Otomatik hava tazyikli doldurma makinesi,
3-Elektrikle veya mekanik çalışan karıştırma makinesi,
4-Üstü paslanmaz çinko masa veya mozaik, fayans benzeri maddelerden yapılmış masalar,
5-Hamur dinlendirme teknesi; kolay temizlenebilen çelik kromaj, galvaniz vb cinsten olacaktır.
6-Kullanılacak etler gıda maddeleri tüzüğünün 137’ inci maddesi şartlarında kesilmiş etler olacak ve sucuk; tüzüğün 171’ inci maddesine uygun imal edilecektir. Çok genç ve zayıf hayvan etleri sucuk etlerinde kullanılamaz.
7-Sucuklara nitrik ve nişasta, çemen otu gibi maddelerin katılması yasaktır. Sucuklar piyasaya arz edilmeden önce laboratuarlarda gıda maddeleri tüzüğüne uygunluğu kontrol edildikten sonra bandrollanıp, ancak ondan sonra satışa verilebilecektir.
8-İşçiler iş giysisi ile başlık, lastik çizme giyecek ve su geçirmez önlük takacaklardır.
Yukarıdaki maddelerden herhangi birine uymayanlara ceza uygulanır.
II-G)Sıhhi nitelikli tavukçu,sakatatçı ve balıkçı dükkanları ile ilgili emir ve yasaklar.
A-Tavukçular ile ilgili emir ve yasaklar.
Kasap dükkanları için öngörülmüş olan şartlara ilave olarak, aşağıdaki şartlar aranır.
1-Şehir şebekesine bağlı su tesisatı, şebeke suyu olmayan yerlerde içilebilir su tertibatlı yeterli su bulunacaktır.
2-Ortam yeterli aydınlıkta olacaktır. Hava temizleme tertibatı olacaktır.
3-Zemin ve zeminden 2 metre yüksekliğe kadar olan duvarlar fayans kaplı, diğer kısımlar badanalı olacaktır.
4-İşyerinin ön cephesi sabit camekanla kaplı olacaktır.
5-Bir musluk veya lavaboyla zeminin uygun bir yerinde lağıma bağlı ızgaralı bir sifon olacaktır.
6-Tezgahların üzeri madeni çelik, fayans veya mermer olacaktır.
7-Ağaç kütükleri ve kıyma makineleri temiz olacaktır.
8-Ağzı kapalı madeni veya plastik çöp kutuları olacaktır.
9-Tezgahların ön kısmı, müşterilerin arkayı görebileceği şeklide cam olacaktır.
10-Etlerin saklanması amacı ile kapasiteye göre soğutma tertibatlı dolaplar veya soğuk hava deposu bulunacaktır.
11-Satış yerine irtibatlı olmak üzere dükkanın arka kısmında sakatat hazırlama bölmesi ile bu bölmede mermer veya fayanstan yapılmış masa ve yanında bol akar suyu olan kalebodurdan bir havuz bulunacaktır.
12-Sakatatların alındığı yeri gösteren ve sakatatların sağlıklı olduğuna dair belgesi bulunacaktır.
Yukarıdaki maddelerden herhangi birine